A la nova producció de La pera llimonera, Baobab, se’ns exposa la delicada situació que, com a societat, patim en matèria migratòria.
Inspirada en el drama de les persones refugiades, la proposta ens porta a escena a dos venedors ambulants que narren la història d’un baobab que queda devastat per una guerra, i com un esquirol que hi vivia a les branques i un bolet que reposava a la seva ombra han d’emprendre un llarg i perillós viatge a la recerca d’un nou lloc per viure. Durant el seu viatge patiran diverses vicissituds que, metafòricament, trasnmeten i situen el públic en el lloc d’aquelles persones que han de fugir de casa seva degut a conflictes bèlics, socials o ambientals.
La companyia, sota la direcció de Toni Albà, utilitza la tècnica teatral en clau d’humor per a la posada en escena de la història. Malgrat ser amants de l’humor com a gènere familiar, en determinats moments d’aquesta proposta costa trobar l’encaix entre el contingut (la dramàtica situació de milers de persones refugiades) amb el continent (l’humor absurd i llenguatge ràpid i repetitiu dels diàlegs entre els personatges protagonistes). Així mateix, es percep un desajust en l’escenografia de l’espectacle (integrada absolutament per elements i derivats plàstics) i els valors que intenta transmetre. En aquest sentit es troba a faltar poder interpelar el públic pels valors humans i ambientals de fer del món un lloc millor per a tothom, doncs som tots i totes corresponsables de devastar el nostre planeta i expoliar els recursos naturals de les zones més empobrides del món. Malgrat tot, l’espectacle elabora un bon tancament i reflexió final i emplaça el públic a fer-se responsable de preservar valors de justícia social i els drets fonamentals de totes les persones que habiten aquest planeta.