Els dies 16, 17 i 18 de setembre arriba la XVII edició de Per Amor a l’Hart 2021, Festival d’arts de carrer de l’Hospitalet de Llobregat. Una data imprescindible a l’agenda cultural de la Ciutat i de les arts escèniques de carrer a Catalunya, referent en el món del circ d’avui i de la dansa urbana contemporània.
Recordem que la darrera edició va estar marcada per la Covid-19, on s’anunciava una nova ubicació al Parc de la Remunta, canvi de dates degut a la pandèmia de la Covid-19, entrades amb reserva prèvia a través de la web del festival, i tots els protocols sanitaris per crear un espai segur i sense contagis; una edició que va ser possible gràcies a la valentia de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de L’Hospitalet (al decidir no anul·lar el Festival i que va superar el repte de donar continuïtat a un esdeveniment cultural imprescindible a l’agenda cultural de L’Hospitalet de Llobregat i de les arts escèniques de carrer a Catalunya.
El festival Per Amor a L’Hart 2021 compta amb el suport de l’Àrea d’Educació, d’Innovació i Cultura de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat, i del Districte Cultural, amb col·laboració de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. És un projecte que Bipol·art va iniciar amb un objectiu clar: retornar la cultura als seus orígens i a qui realment li pertany: el públic, la gent, les persones.
Cal destacar que enguany el festival comptarà amb tres escenaris i l’aforament dels espectacles serà limitat, amb portes obertes fins omplir l’ aforament, però sense reserva prèvia.
El Festival Per Amor a l’Hart 2021 tornarà a ser l’epicentre cultural de la Ciutat, on la dansa, el circ i la música en viu, tornaran a omplir l’espai públic amb la seva energia, vitalitat, virtuosisme i essència. No s’ha volgut deixar passar l’oportunitat d’acostar al públic noves propostes escèniques, noves sensacions vitals i sentiments positius per descobrir.
Bipol.art vol, i ho demostra amb fets, donar suport a la cultura de proximitat, tant pels espectadors experts com pels novells, als artistes i les seves creacions, en definitiva a la CULTURA, un dels sectors més afectats econòmicament per aquesta pandèmia i que s’ha reinventat per sortir endavant, complint els protocols sanitaris i demostrant que la CULTURA ÉS SEGURA.
D’altra banda, totes les activitats del PALH es desenvolupen íntegrament a l’Hospitalet de Llobregat durant la resta de l’any. L’Hospitalet és la segona ciutat amb més població de Catalunya amb 261.000 habitants. Des de l’administració local s’ha anat incrementant l’oferta cultural de la Ciutat a mida que s’ha detectat un interès per part de la seva població. El Districte Cultural, projecte que engega l’Ajuntament l’any 2015, i que vol que la cultura sigui un element de transformació i una aposta pel creixement econòmic de la Ciutat. L’espai urbà esdevé un espai d’experimentació i innovació i la cultura és un dels elements promotors i protagonistes, amb les arts, el coneixement i la creativitat com a eixos principals. “La cultura com a creació i font de riquesa i coneixement”
Els objectius del projecte són la regeneració cultural a l’Hospitalet i consta amb dos eixos bàsics d’actuació:
- Fer de mediador per què projectes culturals de qualitat s’instal·lin al Districte.
- Organitzar activitats de dinamització a la zona.
Davant aquesta situació, Bipol.art, des del Festival PALH, PALH Primavera, El Circ d’Hivern i la resta de programacions vol col·laborar en el desenvolupament del Districte Cultural, consolidant el seu paper com a generador de cultura de proximitat i qualitat i potenciant la seva activitat com a motor de la política cultural de la ciutat.
Podem afirmar que hi ha una revolució cultural de l’Hospitalet, tant a nivell de tots els barris de la Ciutat (programacions regulars i d’estiu), com de suport explícit de l’administració local.
PROGRAMACIÓ DE LA XVII EDICIÓ DEL PER AMOR A L’HART 2021
Dijous 16 de setembre de 2021
19h. Street Dance Area (Dansa urbana de l’Hospitalet)
19.20h. Iron Skulls “Un último recuerdo” (Dansa)
19.40h. Duo Laos “La Oveja Negra” (Circ)
20.45h. Always Drinking Marching Band “·Satisfacshow” (música i teatre)
22h. Tropical Rockets (Set DJ’S)
Animació: JAM (animació infantil)
Instal.lació artística: Cachibaches. Jordi Rocosa.
Divendres 17 de setembre de 2021
19h. Ca La Vidala “Les Fauves” (Dansa de l’Hospitalet)
19.30h. Du’k’to “Lume” (Circ)
20.45h. Elelei “A ciegas” (Dansa)
21h. Lisard & Clementine “Scotoma” (Dansa)
21.30h. Cia. Kimani “Cospress” (Dansa amb teatre físic)
22h. Los Galindos “Mort de riure. M.D.R.” (circ de risc) Adults
23.15h. The Goliards Collective (música en viu)
Animació: JAM (animació infantil)
Instal.lació artística: Cachibaches. Jordi Rocosa.
Dissabte 18 de setembre de 2021
17h. Ska Circus (Taller de circ per a tota la familia)
18.30h. Cerca Circ musical
Banda: Circonautas Actuacions: Laia i Ona (duet acrobàtic)
19.30h Júlia Sanz “Diógenes” (Dansa)
19.45h Elias Aguirre “Flowerheads” (Dansa)
20.30h Los Galindos “ Mort de Riure M.D.R.” (Circ de risc)
22h Gala de Circ
Banda: Rolling Vibes Collective Actuacions: Verónica Capozzoli (màstil xinès), Las Sistars (duet acrobàtic), Germán Copinni (malabars), La Txurri (presentadora) i Elías Aguirre (dansa), entre d’altres.
23.15h. Lenin Güiro Loco & The Salsa Punk Orchestra (música en viu)
Animació: JAM (animació infantil)
Instal.lació artística: Cachibaches. Jordi Rocosa.
La programació de la XVII edició del Festival d’arts de carrer Per Amor a l’Hart torna amb més circ i dansa que mai i amb la música en viu, un element imprescindible en qualsevol esdeveniment cultural al carrer de caire festiu.
Destacar-ho tot, mai vols deixar cap creació i artista sense destacar, però fent un resum per disciplines cal remarcar Els Galindos i la seva nova creació “M.D.R. (Mort de riure)”, un retrobament de les arts de carrer amb una companyia consolidada del panorama circense català. Marcel Escolano i Bet Garell toquen la tecla de l’excel·lència en aquesta peça per adults on es confon realitat i ficció, risc i tendresa, humor i amor per la professió.
La companyia Du’k’to arriba amb “Lume”, un espectacle de mig format amb diferents disciplines escèniques: porters acrobàtics, malabarisme, números aeris. un espectacle on es representa la metàfora de mirar-se al mirall. Els personatges opten per un acte de llibertat i de coratge d’afrontar els contraris. Un llenguatge escènic que parteix del circ i el teatre.
La Always Drinking Marching Band ens presenten la seva darrera creació “Satisfacshow”, un espectacle músic-teatral hilarant i virtuós. Músics excel·lents davant de situacions teatrals. Una fanfàrria, cinc músics de carrer que transiten per diferents formats musicals: jazz, rock, pop fins al funk que els farà trobar el seu camí. Un espectacle universal com el gest i la música. Imperdible.
El Cabaret de Circ, de dissabte nit, un espectacle únic i irrepetible amb música en viu, a càrrec de la Rolling Vibes Collective i les actuacions de Verónica Capozzoli (màstil xinès), Las Sistars (duet acrobàtic), Germán Copinni (malabars), La Txurri (presentadora) i Elías Aguirre (dansa), entre d’altres. La producció efímera del PALH que barreja tècniques circenses amb música en viu.
Torna al festival Elías Aguirre amb una nova peça “Flowerhead”, on tres personatges barrocs simbolitzen un ecosistema de fluctuant equilibri. Insectes, flors, amfibis, peixos i tot un amalgama de criatures cobren vida a través de la precisió i el detall dels seus moviments, on conflueixen realitat i fantasia en un particular “jardí de les delícies”. Dansa contemporània inspirada en l’obra enigmàtica de El Bosco, que traspua el plaer del que és efímer i la fragilitat dels ecosistemes. La música, creació original de Ed is Dead, enfatitza el seu caràcter oníric generant ambients sonors electrònics que combreguen amb la natura.
Companyia de dansa resident a Madrid, amb una llarga trajectòria i una particular visió del món escènic vinculada a la “natura invisible”. En les seves creacions convergeixen tècniques de dansa contemporània, dansa urbana i teatre físic.
Recordar a la companyia de dansa “Elelei” i la seva peça “A ciegas” amb Rafa Sagat i Sabrina Gargano que ens presenten aquesta coreografia original i plena de frescor. A tothom ens han tapat els ulls per darrera per saber qui ha estat… però si es tractés d’alguna cosa més? Un succés extern fa canviar l’estat d’una persona. Cobrint els ulls et poden privar de veure el que hi ha fora, i pot ser, et regalen l’oportunitat de veure el que hi ha dins. És de les primeres vegades que actuen a Catalunya.
La instal·lació artística ens arriba des de l’univers personal i intransferible de Jordi Rocosa, amb part de l’exposició retrospectiva “Sevilla 13, La Postindustrial, zona creativa”, on l’artista, polifacètic, autor d’instal·lacions, escenografies pròpies… configura amb el material acumulat de les seves exposicions més recents.
Jordi Rocosa ens introdueix plenament a la postmodernitat i als moviments sorgits en l’art en els darrers anys. Ens parla d’un món que ja no existeix i d’uns espais abandonats que poden ser recuperats per la imaginació i la creativitat de l’artista. “La postindustrial zona creativa” és una excel·lent ocasió per conèixer de primera mà l’aportació creativa d’aquest artista de la Ciutat de Cornellà de Llobregat.
La música que ens acompanyarà durant el Festival Per Amor a l’Hart, ve de la mà del músic veneçolà Lenin Jiménez “Güiroloco” i la seva banda de Salsa que versionen temes “punks” nacionals i internacionals i de The Goliards Collective, un projecte on està present el Taller de Músics de Barcelona. Música jazz i de l’época daurada del swing passats pel filtre jamaiquí. Aquest filtre també els serveix per versionar a Madonna, The Beatles, Alicia Keys o Amy Whinehouse.