Tota la programació de la 30a edició de la Mostra d’Igualada

Mostra Igualada 2019
  • El lema de la trentena edició de La Mostra és Espectacles que et fan créixer
  • El Viaje de Ulises, de la companyia Teatro Gorakada, inaugurarà la Mostra d’Igualada 2019
  • Les migracions i els refugiats, la visió de gènere, el teatre inclusiu i les obres amb mirada infantil són algunes de les temàtiques de la programació 2019

Aquest dilluns estava marcat a l’agenda del públic familiar com un data assenyalada, la presentació pública de la programació de la 30a fira de teatre infantil i juvenil d’Igualada, la Mostra.

Hi havia molta il·lusió al voltant del cartell d’enguany, ja que arribar a la trentena edició bé es mereix una celebració sonada. Així doncs, l’espera ha valgut la pena i podem afirmar que ha complert amb escreix les expectatives que hi havia dipositades.

El conjunt de la programació ofereix un cartell ric en formats, gèneres i estils, en els clàssics itineraris que classifiquen les propostes: per a tothom, per als més petits (+3), per als no tan petits (+6) i Mostra jove (+12).

Així mateix, la Mostra torna a ser el punt de trobada anual dels professionals del sector, amb una Llotja i activitats adreçades a companyies i programadors que proveiran les programacions familiars d’arreu del territori català i en facilitaran l’accés als circuits estatals i internacionals.

Enguany la Mostra d’Igualada reuneix 55 companyies en un total de 113 representacions. D’aquestes companyies, 40 són de Catalunya, 11 de la resta de l’Estat i 4 internacionals. Dels 55 espectacles que es podran veure, hi haurà 20
estrenes: 12 absolutes i 8 a estrenes a territori català. La Mostra tindrà 21 espais, 11 de sala i 7 de carrer, a més de 3 itinerants, entre els quals un recorregut al costat del riu Anoia.

El dijous 4 d’abril a les 21h tindrà lloc l’espectacle inaugural de la 30a Mostra d’Igualada amb El viaje de Ulises, de la companyia basca Teatro Gorakada, que ja va participar a la Mostra d’Igualada amb Moby Dick (2017).

La companyia oferirà un espectacle que planteja el viatge de l’heroi grec com a metàfora de la vida i com a lluita contra les dificultats i les diverses maneres de resoldre-les. Un viatge ple de peripècies úniques i de jocs compartits en què cada acte, cada escena, és un univers en sí. La prestigiosa companyia internacional Plasticiens Volants portarà per primer cop a l’Estat Leonardo, somnis i malsons, un espectacle de gran format al Parc Central.

 

 

El plat fort de la 30a edició tindrà lloc el dissabte 6 d’abril a les 21:30 h amb l’actuació de la companyia francesa Plasticiens Volants, que oferirà un espectacle de gran format al Parc Central d’Igualada. La prestigiosa companyia té una llarga trajectòria internacional i ha actuat arreu del món, des de grans ciutats fins a places de pobles, des de
petites festes fins a esdeveniments mundials com ara cerimònies dels Jocs Olímpics, coneixent espectadors dels cinc continents. L’espectacle que porten a la Mostra, Leonardo, somnis i malsons, es podrà veure per primer cop a l’Estat espanyol. Es tracta d’una proposta molt visual pensada per ser vista per milers de persones. L’obra està basada en la figura de Leonardo da Vinci i reinventa les fantasies del mestre de la mà de Salai, el seu deixeble. La companyia, a través de figures inflables gegants, evoca els invents, el coneixement, l’art, tècnica i els processos creatius de da Vinci.

La Fira celebra l’aniversari amb l’eslògan “Espectacles que et fan créixer” i reivindica la cultura com una font d’aliment imprescindible per créixer com a persones, a qualsevol edat. Per aquest motiu, la protagonista del cartell –obra de la pintora i il·lustradora Carme Solé Vendrell– és una nena nodrida d’espectacles, que es posa de puntetes per fer-se més i més gran. Les migracions i els refugiats, la visió de gènere, el teatre inclusiu i les obres amb mirada infantil amb nens i nenes com a protagonistes, són algunes de les temàtiques de la programació d’enguany.

Les migracions i els refugiats, des de diverses perspectives i visions, estaran presents a la programació amb les següents obres. Les 7 diferències de El Pont Flotant, un espectacle per reflexionar en família sobres les dificultats que podem trobar a l’hora de relacionar-nos amb persones molt diferents; Baobab. Un arbre, un bolet i un esquirol de La Pera Llimonera, un trepidant viatge d’un esquirol i un bolet a la recerca d’un arbre on viure; Salüq de Maquinant Teatre, una proposa en què la poesia visual, la dansa, les arts plàstiques i les noves tecnologies es troben per explicar una història de migració al Mediterrani, de la mà d’una nena; i Refugi de Clownidoscopio, un espectacle sense paraules que ens recorda que tots necessitem trobar el nostre lloc al món.

La Mostra portarà tres espectacles amb visió de gènere. PlayOff de La Joven Compañía, una tragicomèdia que reflexiona sobre el paper de la dona i de l’esport femení en una societat que encara manifesta un masclisme ferotge en molts àmbits; La petita Capmany de Tanaka Teatre, un viatge tendre i divertit a través de les tradicions populars per viure una aventura fantàstica i emocionant de la mà de la petita Maria Aurèlia Capmany i Gri-Gri de Marionetes Nòmades, un espectacle de titelles de mida humana que narra un dia qualsevol en la vida de dues dones de diferents generacions a Burkina Faso, casades i sotmeses pel mateix home.

Els nens i nenes també tindran protagonisme dalt de l’escenari amb diverses obres treballades des d’una mirada infantil i on els protagonistes són els infants. L’aventura d’avorrir-se de l’Estaquirot Teatre, un espectacle que pretén motivar la creativitat dels més petits i fer-los reflexionar sobre la gestió del temps; Mil Bocins de ZiPit Company, una història surrealista que parla de resiliència, de la capacitat de tornar a aixecar-nos quan caiem i de la possibilitat d’arreglar allò que es trenca en mil bocins; Tahí de Magam, un espectacle en què la música, els colors i una sèrie d’objectes guiaran a la Tahí en una aventura plena d’emocions, màgia i diversió; Una poma, un pomer de De_paper, un espectacle delicat, de llibretes i cançons populars ens expliquen el cicle de la vida; Petit Big Blue de PanicMap Proyectos Escénicos, un espectacle en què el moviment, les formes i els colors ofereixen una experiència única que anima a nens i pares a reconèixer les seves emocions; El Senyor Petit de Teatre a la Fuga, una proposta que obre la curiositat, la imaginació i la màgia dels infants; i Sabates Noves de Tian Gombau L’home dibuixat, una teranyina emocional que incorpora objectes molt enginyosos i creatius i que ens transporta per un univers paral·lel creat amb grans dosis d’afecte i tendresa. També s’inclouen en aquesta secció els ja esmentats La petita Capmany de Tanaka Teatre i Salüq de Maquinant Teatre.

Alhora, la Fira posa sobre la taula la necessitat i l’obligació de programar espectacles amb mirada inclusiva com l’obra Superabile de Teatro la Ribalta-Kunst der Vielfalt. Una obra protagonitzada per quatre actors, dos d’ells amb cadira de rodes, que posen a escena la seva vida quotidiana, les mirades dels altres, la necessitat d’anar sempre acompanyats, la manca d’intimitat i la pèrdua d’autonomia. L’espectacle compta amb un dibuixant en directe
que crea un món de figures i projectant-les sobre l’escena, i els actors queden immersos en un còmic de la vida.

La Mostra Igualada també es posiciona com a espai de suport a la creació i exhibició de projectes escènics per a tots els públics i reafirma la seva aposta amb la programació de cinc projectes que en edicions anteriors s’han presentat al Mercat de Projectes. És el cas de Ningú és un zombi de Teatre Calànime, un musical que evidencia que la veritable amistat no entén de diferències socials o culturals, de vius o morts; i Back 2 Classics de Planeta Trampolí, un espectacle de llit elàstic fresc, proper i íntim per a tota la família on el circ més clàssic es fusiona amb cultures urbanes a través del ball, la música i l’art del Turntablism. S’hi inclouen igualment els esmentats Una poma, un pomer de De_paper, La Petita Capmany de Tanaka Teatre i Mil Bocins de ZiPit Company.

Enguany la Mostra compta amb 20 estrenes, de les quals, 12 són absolutes i 8 es podran veure per primer cop a Catalunya. Les estrenes absolutes són A grande floresta de Teatro do Mar; on una gran tempesta canvia el curs del món i el comportament de tots els que l’habiten; Big Bang Cuc de Blink Flash, un espectacle plàstic ple d’humor i moviment. Cuc, un ser gegant arribat de l’espai, despertarà els sentits dels més menuts i els convidarà a entrar dins la seva panxa en un viatge sensorial, immersiu i lúdic; Italino Grand Hotel de Companyia La Tal, que gira al voltant de la pregunta Qui renta el milers de llençols dels hotels?; Joc de cadires de CAL Teatre, que parla sobre la relació entre les persones i les cadires i com el lloc que ocupem condiciona el nostre punt de vista: tot depèn de la cadira des de la que es miri; Oops! de Teatre Mòbil, un cant a l’optimisme, a viure i a riure amb els pulmons plens i els ulls clars; Planeta M.Art de Marcel Gros, un món interior creat, imaginat i somiat per aquest pallasso que ha marcat la infància dels més petits i dels que ja són grans; Quimera de La Guilla Teatre, un espectacle en què els espectadors entraran en un nou món de somnis i il·lusions, on res pot ser i tot és possible, un lloc sense mòbils ni connexió a internet, un món on només la imaginació hi té cabuda; i finalment, Voilà de Sergi Buka, un homenatge a la màgia del circ.

Italino Gran Hotel - Públic familiar

Completen les estrenes absolutes Bobab. Un arbre, un bolet i un esquirol de La Pera Llimonera, Back 2 Classics de Planeta Trampolí, La petita Capmany de Tanaka Teatre i Mil bocins de ZiPit Company.
Es podrà veure per primer cop a Catalunya CALMA! de Guillem Albà, un solo en què el conegut clown proposa un divertit muntatge per riure i fer-nos oblidar les presses del dia a dia; i Piccoli sentimenti de Tof Théatre, una exquisida mescla entre l’univers sensible del teatre de titelles, l’art brut de l’artista Antonio Catalano i el món sonor de Max Vandervorst. També s’estrenaran els esmentats Leonardo, somnis i malsons de Plasticiens Volants, Petit Big Blue de PanicMap Proyectos Escénicos, Refugi de Clownidoscopio Teatre, Sabates noves de Tian Gombau-L’home dibuixat, Salüq de Maquinant Teatre i Superabile de Teatro la Ribalta-Kunst der Vielfalt.

Per fer més accessible i segmentar el volum de programació, la Mostra Igualada es divideix en 4 itineraris en funció del públic al qual es dirigeixen els espectacles. Així, trobem l’itinerari ‘Per als més petits’, amb espectacles per a nens i nenes a partir de 3 anys; l’Itinerari ‘Per als no tan petits’, a partir de 6 anys; la ‘Mostra JOVE’, per a noies i noies a partir de 12 anys i l’itinerari ‘Per a tothom’, amb propostes per a tots els públics.

Aquest lloc web fa servir cookies. Si continueu navegant esteu donant el vostre consentiment i accepteu la nostra política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies

Main Menu